Nemecký export v novembri prudko klesol

08.01.2013 Celý región

Berlín 8. januára (TASR) - Nemecký export v novembri 2012 prudko klesol, oveľa strmšie, ako očakávali analytici. Na príčine je oslabenie všetkých európskych ekonomík a najmä recesia, do ktorej sa prepadli mnohí kľúčoví obchodní partneri Nemecka. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Podľa najnovších údajov spolkového štatistického úradu sa nemecký export v novembri v porovnaní s októbrom prepadol o 3,4 %. Analytici však očakávali, že klesne o 0,6 % po októbrovom medzimesačnom náraste o 0,2 %.

Aj import do najväčšej ekonomiky eurozóny sa v novembri znížil, a to medzimesačne o 3,7 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že stúpne o 0,5 % po solídnom októbrovom raste o 2,9 %.

Výsledkom je zvýšenie obchodného prebytku Nemecka v sledovanom mesiaci na 17 miliárd eur z októbrových 15,7 miliardy eur. Tento výsledok prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že kladné saldo obchodnej bilancie Berlína dosiahne 15,8 miliardy eur.

V medziročnom porovnaní nemecký export v novembri stagnoval, zatiaľ čo import klesol o 1,2 %. Vývoz z krajiny do dvoch najväčších ekonomík sveta - USA a Číny, pritom vzrástol o 5,6 %, ale v rámci Európy klesol o 5,7 %.
 

Vyberte región